פתיחת עוסק זעיר
ראשית, לפני שנתחיל בהסבר על אופן פתיחת עוסק זעיר ברשויות השונות, נדגיש שבשנים האחרונות שונה השם של עוסק זעיר לעוסק פטור.
אז מה זה עוסק פטור / זעיר?
עוסק פטור הוא עצמאי שמחזור ההכנסות שלו מהעסק הוא 100,187 שקלים לשנה, נכון לשנת 2019. יש להדגיש שהכוונה למחזור ההכנסות, ולא לרווח של העסק.
עוסק פטור אינו יכול לגבות מס ערך מוסף (מע"מ) מלקוחותיו, ולכן הוא פטור מדיווחים חודשיים או דו-חודשיים למע"מ. הוא אינו רשאי להוציא חשבוניות מס, אלא קבלות בגין עסקאותיו.
עוסק פטור נדרש להצהיר למע"מ עד 31 בינואר בכל שנה על מחזור עסקאותיו בשנת המס שחלפה, וזאת לאור תקנה 15 לתקנות מס ערך מוסף (רישום) התשל"ו-1976.
יש להדגיש כי יש מקצועות חופשיים, כגון: רואה חשבון, רופא, אדריכל, שמאי וכד', שאינם יכולים להירשם כעוסק פטור גם אם המחזור שלהם נמוך מ-100,187 שקלים לשנה, והם חייבים להירשם כעוסק מורשה.
אילו תיקים יש לפתוח ברשויות השונות כעוסק זעיר / פטור?
להלן התיקים הנדרשים בפתיחת עוסק זעיר (עוסק פטור ):
התיק הראשון שיש לפתוח הוא תיק במס ערך מוסף.
- יש לגשת לסניף מע"מ הקרוב למקום מגורי בעל העסק, לפי הכתובת הרשומה במשרד הפנים (במרחב ירושלים ותל אביב מיקום התיקים ייקבע לפי ענף כלכלי התואם לפעילות העסק).
- יש למלא טופס 821 ולחתום עליו.
- יש לצרף תעודת זהות, חוזה קנייה או חוזה שכירות של מקום העסק ואסמכתא לקיום חשבון בנק (שיק מבוטל או אישור מהבנק). במקרה של חשבון בנק משותף, על בני הזוג למלא הצהרת חשבון בנק משותף ולחתום עליה. יש להגיע למשרדי מע"מ לצורך חתימה או לחתום אצל מייצג.
לאחר מכן יש לפתוח תיק במס הכנסה באמצעות טופס 5329 ולצרף תעודת זהות.
לבסוף יש לפתוח תיק בביטוח לאומי באמצעות טופס 6101 – דין וחשבון רב שנתי.
חשוב להדגיש כי בביטוח לאומי יש להקדיש מחשבה ולהחליט איך רוצים להיות מוגדרים (ראו הרחבה במאמר נפרד).
אם בעסק מועסקים עובדים – יש לפתוח גם תיק ניכויים בביטוח לאומי ובמס הכנסה.
לאחר שנפתחו התיקים ברשויות השונות, יש להוציא ממס הכנסה אישור על ניהול ספרים ופטור מניכוי מס במקור.
(כמו כן,) לאחר הרישום, מס הכנסה בדרך כלל ישלח חובת תשלום מקדמות. אפשר לבטל אותן או להפחיתן, לאחר התייעצות עם רואה החשבון.
אולי יעניין אותך גם > רואה חשבון בפתח תקווה
ניהול מערכת ספרי חשבונות של עוסק זעיר / פטור
על עוסק פטור לרשום כל תקבול, כגון: מזומן, שיק, שיק דחוי, מקדמה על חשבון וכד', בספרי העסק מיד עם קבלתו.
את הקבלות על הוצאות לצורך העסק יש לשמור, ובהכנת הדוח השנתי יש להכין פירוט מלא של ההכנסות וההוצאות שהיו בשנת המס בעסק (כאמור, יש לשים לב שיש הוצאות, כגון: רכב, טלפון, כיבודים ועוד, שמוכרות באופן יחסי. ראו מאמר נפרד בעניין הוצאות מוכרות)
יש להגיש דוח שנתי לכל שנת מס עד 30 באפריל בשנה שלאחריה, או להגיש את הדוח על ידי מייצג שבסמכותו להשיג ללקוחותיו ארכה למועד רחוק יותר.
אם ברצונכם לקבל את עזרתנו בפתיחת עוסק פטור (פתיחת עוסק זעיר) נשמח לעמוד לשירותכם ולבצע זאת עבורכם בפגישה אחת ובצורה מקוונת.
אני מזמין אתכם לפנות אליי בכל שאלה
ואשמח לסייע
רו"ח ישי פלח